0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

7 tips om veilig te werken in de cloud

Clouddiensten, ook bekend als cloud computing, zijn populair en niet meer weg te denken als het om opslag en delen van data gaat. Waar ondernemers eerst nog huiverig waren om data zomaar ergens op internet op te slaan, is dit nu juist heel gebruikelijk. Temeer omdat er binnen een bedrijf veel bestanden met elkaar gedeeld moeten worden, maar ook omdat werknemers op verschillende devices zowel op kantoor als thuis en onderweg willen kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk. Maar hoe veilig is werken in de cloud? En heb je deze veiligheid zelf in de hand? interparts geeft 7 tips om veilig in de cloud te werken.

Met een workspace online van interparts hebben jouw medewerkers een complete werkplek in de cloud. Dat heeft grote voordelen voor je organisatie. Werk en privé is makkelijker te combineren, je kunt files omzeilen en zelf bepalen waar en wanneer je werkt. 

Zo werk je veilig in de cloud

Tip 1: Veilig bestanden delen met Secure Online Drive

Clouddiensten zoals OneDrive, Google Drive, Apple iCloud en Dropbox zijn bekend om hun gebruiksgemak en opslag. Maar zijn ze ook veilig? Wij hebben goede redenen om onze klanten een veiliger alternatief aan te bieden, namelijk Secure Online Drive. Het verschil met publieke opslagdiensten is dat je zakelijke bestanden veilig zijn. Met Secure Online Drive van interparts staan al jouw data namelijk veilig versleuteld in een Nederlandse opslag. Dat betekent dus ook dat aan alle eisen van de Nederlandse wetgeving op de veiligheid wordt voldaan. Daarnaast bepaalt ieder bedrijf zelf welke apparaten mogen synchroniseren met elkaar, en welke bestanden wel of niet met iemand gedeeld worden. Met Secure Online Drive zorg je er bovendien voor dat er altijd een back-up ingebouwd is.

Tip 2: Maak goede back-ups

Als je werkt met de clouddienst van interparts, dan worden al je data via internet gesynchroniseerd en opgeslagen op de beveiligde servers van interparts. Mocht je smartphone gestolen worden of je PC crashen, dan kunnen wij alle data terugzetten en zorgen we dat de zogenaamde downtime zo min mogelijk is. Data doorsluizen of extra back-ups maken is niet nodig. Werk je via een andere clouddienst, zorg er dan voor dat je zelf regelmatig back-ups maakt. Gaat er toch iets mis, dan ben je snel weer up and running.

Tip 3: Bedenk ijzersterke wachtwoorden

Een goede beveiligingsmethode is essentieel om toegang te krijgen tot de cloud. Dat betekent dat je moet inloggen met een gebruikersnaam en een ijzersterk wachtwoord dat moeilijk te raden is voor hackers. We schreven al eerder een artikel over hoe je een sterk wachtwoord maakt.

Tip 4. Gebruik waar mogelijk twee factor authenticatie

Nog beter is om een twee factor authenticatie (2FA) in te stellen. Om vast te stellen dat jouw identiteit klopt, moet je als gebruiker twee veiligheidsfactoren invoeren. Naast het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord, vul je een tweede factor in zoals een 6-cijferige code, gezichtsherkenning of een melding die je accepteert in je mobiele app.

Tip 5: Houd je software up-to-date

‘Alweer een update, dat doe ik de volgende keer wel.’ Een grote fout die nog te vaak gemaakt wordt! Veel criminelen dringen namelijk de cloud binnen via gaten van verouderde software. Dit risico is eenvoudig te beperken door ervoor te zorgen dat je alle devices en software altijd (automatisch) update. Controleer je printers die op het netwerk zijn aangesloten en routers, switches en accesspoints overigens ook regelmatig!

Tip 6. Controleer of alle poorten dicht zijn

De kans is groot dat je op je computer een beveiligingspakket hebt geïnstalleerd, zoals een virusscanner en een firewall. Dit wil niet zeggen dat alle poorten van jouw PC dichtgetimmerd zijn. interparts is gecertificeerd Pentester. Met een Pentest toetsen we (uiteraard met jouw toestemming) of jouw computersysteem gevoelig is voor aanvallen van buitenaf. We gaan als het ware op de stoel van de hacker zitten en proberen opzettelijk in jouw systeem in te breken. Zo vinden we de kwetsbare plekken. We gebruiken dus dezelfde methodes als een hacker. Maar met één groot verschil: we proberen juist in te breken om vervolgens jouw beveiliging te kunnen verbeteren!

Tip 7. Voorkom menselijke fouten, blijf alert!

Phishing mails zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Een reële dreiging is dat een medewerker per ongeluk toch een malafide bestand of link opent en daarmee ransomware installeert. Dit virus versleutelt de bestanden op je computer, vraagt om losgeld, vaak in Bitcoins en is erg lastig te verwijderen. Een klein foutje dat grote gevolgen kan hebben. Voorkom menselijke fouten en licht je medewerkers daarom goed in hoe je een nepmail herkent. En bij twijfel, niet klikken!

Email wasserette van interparts

Klanten van interparts kunnen overigens gebruikmaken van onze speciale ‘email wasserette’. Deze email wasserette tracht zoveel mogelijk bedreigingen vooraf te identificeren voordat de mail afgeleverd wordt in jouw postbus. Een extra veiligheidsfilter dus! Vraag onze ICT-beheerders naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Probeer Secure Online Drive nu gratis uit

Wil jij ook overal en op elk device toegang hebben tot je data via de cloud? Of wil je meer weten over de Secure Online Drive oplossing van interparts? Probeer Secure Online Drive dan gratis 2 maanden uit. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 0252 - 419 169.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen