10 dingen die je moet weten over Windows 10!
Windows 10 is het besturingssysteem voor pc's, tablets en alles daartussenin waarmee Microsoft de gebreken van Windows 8 wil doen vergeten. Voordat je gaat upgraden: deze 10 dingen moet je weten over Windows 10.
Volgens Microsoft staat Windows 10 voor een geheel nieuwe benadering van Windows. Daarmee wil Microsoft de eerste stap zetten in een tijdperk van meer personal computing. Wat is er zo nieuw en anders aan Windows 10?
1. Het Startmenu is terug
Dat was nogal een dingetje met Windows 8: het nam de fraaie Metro-tegels over van de mobiele Windowsversies, waardoor desktopgebruikers van begin af aan de weg kwijtraakten. Dat was met een paar klikken te verhelpen, maar bleek een struikelblok. Voortaan begint de Windowswereld weer gewoon linksonder. Tegelliefhebbers kunnen nog steeds heen en weer switchen.
2. Windows past zijn layout aan
Een prettig snufje is wat dat betreft Continuum, het systeem dat ervoor zorgt dat Windows zich aanpast aan de manier waarop je je apparaat gebruikt. Tik op een toetsenbord en de desktopversie verschijnt. Koppel het toetsenbord van bijvoorbeeld je Surface Pro 3 los en tik op een aanraakscherm: de tegels komen tevoorschijn. Voor de apps werkt Continuum ook: ze passen zich aan aan de mogelijkheden van de hardware waarop je ze gebruikt. Met toetsenbord vertonen ze zich in de ouderwetse modus met balken. Als het aanraakscherm wordt gebruikt, gaan ze over naar de 'Modern'of 'Metro'-layout.
3. Internet Explorer is exit, welkom Edge
Microsoft verruilt zijn webbrowser Explorer (niet altijd de beste vriend van programmeurs en veiligheidsexperts) voor een heel nieuwe browser: Edge. Die kan qua snelheid en opties goed meekomen met Firefox en Chrome. Bovendien bevat Edge nog wat extra leukigheidjes zoals Web Note: een manier om websites van makkelijk te delen notities te voorzien. Internet Explorer 11 zit overigens nog wel verstopt in Windows 10 en start zodra company policy of een verouderde website dat vereisen.
4. Windows 10 en Xbox zijn vrienden
Microsoft heeft gezorgd dat zijn Windows nog beter samenwerkt met de geliefde Xbox-gameconsole. Dankzij een Xbox-app kunnen gamers hun spellen opnemen, delen en bewerken. Bovendien kunnen ze spelen op verschillende apparaten en materiaal van hun Xbox One streamen naar Windows-tablets en -pc's. Andersom kunnen ze dankzij de app met hun draagbare hardware hun Xbox bedienen.
5. Hello Windows
Veilig inloggen zonder je wachtwoord kan met vingerafdrukherkenning of met gezichtsherkenning. Maar dan moet je daar wel de juiste hardware voor hebben. Voor gezichtsherkenning is bijvoorbeeld een 3D-infraroodcamera nodig. Waarbij het infrarood gebruikt wordt om vast te stellen of je nog wel leeft tijdens het inloggen met gezichtsherkenning.
6. Windows 10 is gratis
Misschien wel de grootste revolutie: Microsoft gooit zijn verdienmodel om en geeft Windows gratis weg. Althans: wie nu al Windows 7 of Windows 8.1 heeft draaien (en daarvoor meestal indirect heeft betaald door de aanschaf van bijbehorende hardware) kan vanaf nu een jaar lang kosteloos upgraden. Na die tijd betaal je hetzelfde als anderen: 119 euro voor de thuisversie Home en 279 voor de Pro-editie. De meeste gebruikers van windows 7 en 8.1 zullen overigens een 'get windows 10'- knop op hun knoppenblak zien verschijnen. Daarmee 'reserveer' je een download. Microsoft doet de distributie ze gefaseerd om het internet niet plat te leggen.
7. Het draait op redelijk simpele machines
Meer dan een 1GHz processor, ten minste 1GB werkgeheugen en 16GB aan opslag eist Windows 10 niet. Als je al Windows 7 of 8.1 draait op een pc van een paar jaar oud, kun je dus nog steeds prima uit de voeten.
8. Randapparatuur en software blijft het meestal doen
Dat blijft altijd spannend: accepteert je oude printer, memorecorder of externe drive de nieuwe upgrade? En hoe zit het met de software die je nog "ouderwets" en niet via de cloud hebt draaien? Microsoft belooft dat zijn "Get windows 10 App" je computer desgewenst checkt op compatibiliteit van hard- en software. Maar alleen van "bekende problemen" legt het een lijstje aan. Kijk er dus toch zorgvuldig naar, want een draadloze chip die geen Windows 10 lust, zorgt ervoor dat je geen verbinding meer kunt maken met een wifi-netwerk. En als je apps gebruikt die ouder zijn dan Windows 7 (zoals die voor Windows XP), dan werken die waarschijnlijk niet meer.
9. Cortana komt naar Windows 10
Windows 10 heeft een virtuele assistent: Cortana. Hij/zij verschijnt als zoekbalk in het startmenu of de browserbalk. Cortana is ook op te roepen via spraakbesturing. Hij/zij kan je helpen met allerlei taken, geeft je reminders en kan antwoord geven op vragen die je in 'natuurlijke taal' kan stellen. Helaas spreekt Cortana nog geen Nederlands...
10. Nieuwe Windows Store
Ook de Windows Store heeft een nieuw jasje gekregen ter gelegenheid van de komst van Windows 10. Veel apps zijn universeel en draaien dus even goed op desktop als op mobiele Windows-versies en de Xbox. Dat geldt in elk geval voor de Office-programma's en Outlook.
Overweeg je Windows 10 te installeren?
Laat ons dan eerst even meekijken naar de compatibiliteit van je applicaties. Ook als je privacy gevoelige data hebt, is het verstandig even kritisch te kijken. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een "geavanceerde" installatie. Dan zijn allerlei zaken die standaard 'aan' staan, uitgeschakeld. Zo houdt Windows 10 al je ingetypte tekst bij (zodat Cortana je beter kan assisteren), houdt het je locatie bij en laat het je wifi-wachtwoorden delen met "vrienden" op sociale netwerken (onverstandig). Windows 10 heeft een nieuw Privacymenu waar je alle opties ook nog na installatie kan aanpassen.
Of ga voor een Online Werkplek dan heb je altijd, zonder omkijken, de meest recente updates!
Bron: Sprout