0252-419169
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen

Europese richtlijnen voor AI

AI staat voor Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie. Wat heeft dat met mij te maken kan je denken? Maar je zegt vast wel eens “Hey Siri” of misschien gebruik je wel eens een online chat om vragen te stellen over een product of dienst. Dat zijn voorbeelden van Artificial Intelligence.

Wat is AI precies?

Artificial Intelligence is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. We willen alles tegenwoordig graag zo efficiënt en goedkoop mogelijk inrichten. Daardoor krijgen intelligente computers een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We vragen ze om voor ons te denken en taken uit handen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een virtual assistant die je helpt bij een online aankoop, een slimme thermostaat, een bewakingssysteem dat gevaarlijke situaties kan herkennen, maar ook de suggesties op Netflix op basis van eerder bekeken films.

Waarom zijn richtlijnen nodig?

Makkelijk toch al die gadgets! Kunstmatige intelligentie kan inderdaad ons leven verrijken, maar AI brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zeker als het denken van computers steeds verder gaat. Daarom vindt de EU het tijd voor wetten en regels omtrent betrouwbare kunstmatige intelligentie.

Concept verordening AI

De EU heeft een conceptverordening over dit onderwerp opgesteld. In het concept worden 4 risicogroepen onderscheiden, van minimaal risico tot onaanvaardbaar. Deze categorieën moeten ons inzicht geven in het risico dat een bepaalde vorm van kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. We zetten ze voor je op een rij:

  • Onaanvaardbaar risico: systemen die een duidelijke bedreiging vormen voor de veiligheid, bestaansmiddelen en rechten van mensen. Deze systemen worden verboden. Bijvoorbeeld manipulerende systemen die aansporen tot ongewenst gedrag.
  • Hoog risico: systemen die risicovol zijn en op kwetsbare plekken worden ingezet. Bijvoorbeeld in het onderwijs, in kritieke infrastructuurnetwerken of bij de wetshandhaving. Deze systemen worden niet verboden, maar moeten aan strenge voorwaarden voldoen.
  • Beperkt risico: voor deze systemen gaan bepaalde transparantieverplichtingen gelden. Zo moet het bijvoorbeeld voor een gebruiker duidelijk zijn dat hij bij een virtual assistant met een machine praat en niet met een mens.
  • Minimaal risico: de meerderheid van de AI-systemen valt in deze categorie. Dit gaat bijvoorbeeld om videospellen of spamfilters die vrij gebruikt mogen worden. Het risico in  deze categorie is minimaal en dus aanvaardbaar.

Hoe wordt dit gehandhaafd?

Ieder Europees land moet een toezichthouder aanwijzen die gaat monitoren of de regels nageleefd worden. Daarnaast komt er een Europees comité voor kunstmatige intelligentie. Deze instantie zal helpen bij de uitvoering van de regels en de ontwikkeling van normen voor AI stimuleren.

Een gewaarschuwd mens…

Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt. Al zal het nog wel even duren voordat deze regelgeving in werking treedt. Het Europees Parlement moet de conceptverordening nog goedkeuren. Vaak gaat er veel tijd overheen voordat zo’n procedure afgerond is. Toch is het slim om hier al op voorbereid te zijn en bewustwording te creëren over de gevaren van Artificial Intelligence. Zowel voor gebruikers als voor producenten!

interparts en kunstmatige intelligentie

Veiligheid staat bij ons altijd voorop. Wij zullen dus alleen werken met systemen uit de categorie Minimaal risico. Uiteraard zien wij ook veel voordelen van kunstmatige intelligentie. Zo installeren we videobewakingssystemen die gebruik maken van artificial intelligence en daardoor bijvoorbeeld kentekens kunnen herkennen. En ook onze spamfilters maken gebruik van kunstmatige intelligentie waardoor ze gevaarlijke mails veel beter kunnen opsporen. Wil je daar meer over weten, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

 

Bron: Legalz.nl
Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?Vraag een fullscan intake aan
Aanvragen