Hackers hebben het voorzien op werknemers
Het zal je maar gebeuren. Je bent werknemer bij een bedrijf en je komt er aan het einde van de maand achter dat je salaris nog steeds niet op je rekening staat. Je werkgever weet van niks en geeft aan dat het salaris gewoon overgemaakt is op de gebruikelijke datum. Vreemd! Toch overkwam het al meerdere werknemers in Nederland dit jaar. interparts waarschuwt je voor een nieuwe fraude techniek.
Hacken van je mailaccount
Fraudeurs proberen met een nieuwe techniek geld te stelen. Door de mailaccount van een werknemer te hacken, kan de crimineel heel eenvoudig de salarisadministratie van de werkgever een mail sturen met het verzoek het bankrekeningnummer aan te passen. De salarisadministratie voert te goeder trouw deze wijziging door, met als gevolg dat het salaris niet naar de werknemer overgemaakt wordt, maar naar de hacker!
Neem deze maatregelen
Vaak is het zo dat je je pas iets realiseert als het jezelf overkomt. Maar inmiddels zijn er al heel wat gedupeerde werknemers die dit is overkomen en zich gemeld hebben bij de Fraudehelpdesk. Om te voorkomen dat jij ook de dupe wordt, adviseert de Fraudehelpdesk de volgende maatregelen te nemen.
- Licht de personeelsadministratie van jouw organisatie goed voor. Komt daar een melding om een bankrekeningnummer te wijzigen, laat hen dan de desbetreffende medewerker nabellen op het bekende nummer van de werknemer. En verifieer of er daadwerkelijk iets gewijzigd moet worden.
- Nog beter is om voor dit soort gevoelige wijzigingen persoonlijk langs te gaan bij de personeelsadministratie.
- Besteed je de salarisadministratie uit? Bespreek dan hoe de verwerker zich beveiligd heeft tegen dit soort criminele praktijken. En hoe je kunt voorkomen, dat dit onverhoopt bij de verwerker misgaat.
interparts voegt daar nog wat aan toe
- Heb je een persoonlijk en zakelijk e-mailaccount? Wijzig geregeld je wachtwoord en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor beide accounts.
- Zorg voor een goede back-up oplossing! Mochten de gegevens van jouw bedrijf of jouzelf onverhoopt in de handen van een internetcrimineel komen, dan heb je altijd nog een back-up achter de hand. Interparts adviseert je graag welke back-up oplossing het beste bij jou past.
- Krijg je een verdachte mail, open dan nooit de linkjes. Lees dit artikel hoe je een valse e-mails kunt herkennen.
- Tot slot: laat je computer of telefoon nooit onbeheerd achter. Het gevaar ligt nu eenmaal overal op de loer. Blijf alert!
Check of je mailaccount is gehackt
Misschien is zonder dat je het weet je mailaccount al eens gehackt. Dit kun je veilig controleren op de website van HaveIBeenPwned
Bel ons voor vrijblijvend advies
Wil je advies op maat in de strijd tegen criminele praktijken? Neem dan contact op met interparts en wij helpen je om jouw data veilig te stellen!