Pas op voor gratis wifi hotspots op vakantie
Op de camping in Frankrijk, in een vakantiepark op de Veluwe, of op een gezellig terras in een Italiaans dorpje… Waar je ook bent, er is tegenwoordig vrijwel altijd wel een gratis wifi-netwerk te vinden. Heel verleidelijk natuurlijk, want dat scheelt data van je eigen databundel. Maar een openbare internetverbinding is lang niet altijd zo veilig als je misschien denkt. En dit kan vergaande gevolgen hebben. interparts geeft je een aantal tips hoe je in Nederland en in het buitenland toch veilig verbonden kunt zijn.
Openbare wifi hotspots
Met openbare wifi hotspots kan iedereen het internet op. Handig, maar tegelijkertijd kan ook iedereen meekijken in dit netwerk. En dat is dus niet zo handig! Check je bijvoorbeeld even snel je mail via een onbeveiligde mailserver of wissel je persoonlijke informatie uit via een openbaar netwerk, dan begeef je je op glad ijs. Een kwaadwillende kan namelijk binnen hetzelfde onbeveiligde netwerk meekijken welke websites jij bezoekt, zien wat voor berichten jij verstuurt en zelfs je bankgegevens inzien.
Verspreiding van het virus
Bij ‘verspreiding van het virus’ denken we nu massaal aan het coronavirus. Daar gaat het hier niet over, maar toch geldt in feite hetzelfde principe. Stel dat één van je gezinsleden - tegen beter weten in - toch gebruikmaakt van een gratis wifi netwerk, dan loopt het hele gezin een risico. Wanneer alle apparaten zoals telefoons en tablets bij elkaar komen en aan elkaar gekoppeld zijn, dan kan het apparaat van de één een zogeheten worm- of zombievirus overdragen op het apparaat van de ander. Dat kan er vervolgens toe leiden dat dit virus ook terechtkomt op een bedrijfstelefoon of laptop. En dan ben je veel verder van huis!
Versleutelde data
Het vervelende is dat je hier meestal pas achter komt, als het kwaad al is geschied. Een hacker zal eerst zijn gang gaan en jouw data versleutelen. Zodra je erachter komt dat je data kwijt bent of dat jouw data versleuteld zijn, ben je al te laat. Dan zal je (in de meeste gevallen) moeten betalen om ervoor te zorgen dat de buitgemaakte data niet openbaar worden gemaakt of verkocht worden. En zelfs als je de hacker betaalt, moet je maar hopen dat jouw data weer veilig bij je terugkomen.
Data zijn kwetsbaar
Data op je mobiele telefoon, laptop of tablet zijn dus hartstikke kwetsbaar op openbare internetverbindingen. Het is daarom raadzaam om geen persoonlijke informatie uit te wisselen op een openbare hotspot. Wil je toch veilig internetten op een openbaar netwerk? Lees dan onderstaande tips goed door!
Tips en tricks voor een veilige internetverbinding op vakantie
- Maak bij voorkeur alleen maar gebruik van de data van je mobiele bundel. Roaming kan in Europa tegenwoordig tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Wist je dat je je mobiel ook kan gebruiken als hotspot voor je laptop of tablet? Wel zo veilig!
- Een zeer veilige keuze is om een VPN (een Virtual Private Network) te installeren. Deze speciale software versleutelt je data op al je apparaten en laat je internetverkeer via een beveiligde tunnel lopen, zodat jouw data altijd onherkenbaar zijn voor hackers. Zelfs als je via een openbaar, onbeveiligd wifi netwerk het internet opgaat, en het lukt internetcriminelen om toegang tot jouw apparaat te krijgen, dan nog zijn al jouw data volledig encrypted! Kijk op de website van interparts voor de mogelijkheden van een veilige VPN-verbinding.
- Bezoek alleen beveiligde websites met een SSL-certificaat. Deze herken je als de URL in de adresbalk met https:/ begint in plaats van http:/.
- Check of jouw telefoon, tablet of mobiele telefoon automatisch verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Is dit het geval? Deze optie kun je uitvinken in de instellingen van je apparaat. Heb je toch even wifi nodig? Zorg dan dat je je wifi direct weer uitzet als je deze niet meer gebruikt.
- Een open deur, maar een goed antivirusprogramma en een werkende firewall zijn essentieel voor iedere laptop en computer.
- Ben je ergens op ingelogd? Log daarna ook weer uit als je een account niet meer gebruikt.
- Gebruik altijd sterke wachtwoorden voor je accounts. We hebben een aantal tips voor een ijzersterk wachtwoord voor je op een rij gezet.
- Zorg ervoor dat je telefoon, tablet en laptop geüpdatet zijn voordat je op vakantie gaat. Beveiligingsupdates zorgen ervoor dat jouw apparaten altijd zo veilig mogelijk zijn.
Wees alert
Tot slot: op vakantie sta je logischerwijs meestal in de relaxstand. Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. De hackers van vandaag zijn veel mensen te slim af. Wees dus alert en maak geen verbinding met een netwerk dat je niet kent!