Pokémon Go perfect voor cybercriminelen
Ook al is de app al een tijdje beschikbaar, Pokémon Go is nog steeds ongekend populair. Het wordt bijna gewoon om rondstruinende volwassenen en kinderen tegen te komen met hun telefoon voor hun neus op zoek naar Pokémons. Maar ook onder cybercriminelen is Pokémon Go razend populair. Het is namelijk de perfecte manier om toegang te krijgen tot allerlei data op jouw smartphone!
Gratis hulp-apps
De officiële Pokémon Go app van Niantic werd vanwege de beveiliging en privacy lekken al bekritiseerd. En door de enorme groep gebruikers is Pokémon Go voor cybercriminelen ook een echte goudmijn geworden. Honderden apps zijn inmiddels door deze cybercriminelen opgezet met daarin tips en tricks voor het spelen van het spel. Na installatie van deze gratis hulp-apps krijgen de criminelen toegang tot je contactenlijsten, foto's, inloggegevens van sociale media en e-mail accounts. Sommige apps gaan zelfs zo ver dat zij de microfoon en camera van je smartphone kapen.
Zakelijke security
Omdat zakelijke smartphones steeds vaker privé worden gebruikt, is het niet ondenkbaar dat dit ook gevolgen heeft voor bedrijven. De security van een bedrijf kan in gevaar komen als criminelen toegang krijgen tot vertrouwelijke e-mails of zelfs inloggegevens van zakelijke netwerken. Als bedrijf doe je er dus goed aan om je medewerkers bewust te maken van de gevaren. En dat geldt niet alleen voor Pokémon Go, maar ook voor veel andere (zakelijke) gratis apps waar criminelen flink misbruik van maken!
Wees alert
Hoe goed je als organisatie ook je beveiliging inricht, in de praktijk blijkt dat cybercriminelen altijd een stap verder zijn. Versleutel dus zoveel mogelijk op je eigen netwerk. Met het stijgende aantal cyberaanvallen is het geen kwestie óf, maar wanneer hackers proberen je systemen binnen te komen. interparts kan je helpen om de juiste keuzes te maken voor infrastructuur, Encryptie en beleid. Daarmee kan je een hack niet voorkomen, maar kan je wel zorgen voor de juiste maatregelen als het toch zo ver komt!
Bron: Eurofiber.nl - Marc van der Heijden & Frank van der Aa